Hasta yakının yaşadığı olumsuzluklar ya da depresyon hasta olan sevilen aile bireyinin tedavi sürecini kısmen de olsa engelleyebilir. Bunun önüne geçip kendinizi de sağlıklı tutarak hasta bakınma devam etmenin yollarını öğrenin.

Hasta yakını olmak genellikle duygusal ve fiziksel olarak oldukça streslidir. Sevdiğiniz yakınınızın tedavisi ve bakımı için mümkün olanın en iyisini yapma çabası kimi zaman sizin kendi ihtiyaçlarınızın ve hayatınızın önüne geçebilir. Ve buna karşılık üzüntüden öfkeye ya da suçluluk duygusuna kadar birçok çeşitli duygu geliştirebilirsiniz. Bu duygular da kimi zaman hasta yakını depresyonuna neden olabilir.

Hasta yakını depresyonunun belirtileri nelerdir?

Hastanın yakınının yaşayabileceği depresyonun işaretleri şöyledir:

  • Umutsuzluk duygusu,
  • Sosyal aktivitelerde bulunma isteğinin kaybı,
  • En küçük bir durumda bile sinirlilik,
  • Devamlı yaşanan hayal kırıklığı hissi,
  • Uykusuzluk ya da aşırı uyuma,
  • İştah değişiklikleri – Depresyonda sıklıkla karşılaşılan iştah bozuklukları kilo kaybına neden olur ama aksi şekilde kilo alımı da görülebilir,
  • Huzursuzluk – Örneğin çeşitli takıntıların meydana gelmesi ya da kendine devamlı kendini yoracak işler bulma,
  • Yorgunluk ve enerji kaybı – En küçük hareketlerden bile yorgunluk duyma, her şeyi yapmaya karşı hissedilen bir üşengeçlik,
  • Değersizlik ya da suçluluk duygusu yaşama – Geçmişteki hataları yeniden düşünme ve bazı şeylerin eksik ve hatalı gittiğine kendini inandırma,
  • Ölümü sık düşünme – Bu kimi zaman intihar düşüncesine kadar gidebilir,
  • Açıklanamayan fiziksel sorunlar – Sebepsizce meydana gelen ve uzun süreler tekrarlayan bel ve kol benzeri ağrılar.

Eğer hasta yakını depresyonu yaşarsam ne yapabilirim?

Eğer hasta yakını depresyonu yaşadığınızı gösteren belirtileriniz olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alın. Bir doktor ya da psikolog ile görüşün. Depresyon dilediğiz zaman ondan kurtulabileceğiniz basit bir sorun değildir. Depresyon, tedavi edilmez ise daha çeşitli fiziksel ve ruhsal hastalıklara neden olabilir. Bu da hasta yakınınıza gösterdiğiniz ilgi ve bakımın kalitesini düşürebilir. Fakat depresyon bir uzmana danışıldığı takdirde çoğu zaman ilaç ya da psikolojik danışmanlık hizmeti ile ortadan kaldırılmaktadır.

Hasta yakını depresyonu yaşamamak için nasıl önlemler alabilirim?

Bakıcı depresyonunu önlemek için atabileceğiz adımlar şöyledir:

  • Yardım istemekten çekinmeyin – Hasta yakınınızın bakımı için yardım ve destek istemek için bakımdan bıkana kadar beklemeyin. Kendinizi bu işten sıkılmayacak şekilde bakıma adayın. Diğer aile bireylerini ya da profesyonel yardım veren kuruluşları da işin içine katın ve kendinize kaldırabileceğinizden fazla yük yüklemeyin.
  • Kendi yükümlülükleriniz belirleyin – Hasta yakınınız için neler yapacağınızı ya da neleri yapmakta güçlük çekeceğinizi önceden tespit edin. Neleri yapamayacağınızı önceden düşünüp bilmek karşılaşacağınız durumlar karşısında kendinizi daha az çaresiz hissetmenize yardımcı olur.
  • Diğer ilişkilerinizi unutmayın – Zamanınızın çoğunu hasta yakınınız ile geçirmek sizi sosyal çevrenizden koparabilir. Bir sosyal çevreniz, arkadaşlarınız ve dostlarınız olduğunu unutmayın. Sevdiklerinizin yanınızda olduğunu bilmek ve görmek size kendinizi daha güçlü hissettirecek ve size umut verecektir.
  • Kendiniz için zaman ayırın – Dinleneceğiniz ya da eğleneceğiniz aktiviteler içinde yer alın. Sevdiğiniz türde bir film izleyin, bir arkadaşınızın doğum günü partisine katılın ya da arkadaşlarınız ile belli geceler rutin görüşmeler organize edin. Spor ya da yoga gibi fiziksel aktiviteler de stresinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Pozitif kalın – Sevdiğiniz birine yardımcı olmak, onun hayatında önemli olumlu değişimlere neden olmak size büyük bir manevi olgunluk katacaktır. Depresyonu önlemek için yaptığınız için ne kadar büyük bir iyilik olduğunu düşünüp kendiniz ile gurur duyun.

Unutmayın, kendinizi depresyonda hissediyorsanız yardım almaktan kaçınmayın. Bu kendinizi her zamankinden daha iyi hissetmenizi sağlar.